Claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de benen beperkt is, wat leidt tot pijn en krampen tijdens het lopen of andere vormen van activiteit. Dit komt meestal door een vernauwing of blokkering van de slagaders in de benen als gevolg van atherosclerose, een aandoening waarbij de bloedvaten worden vernauwd door de ophoping van plaque.
 
De symptomen van claudicatio intermittens zijn onder meer pijn, krampen, vermoeidheid of zwakte in de benen tijdens het lopen, die vaak verdwijnen bij rust. Sommige mensen ervaren ook tintelingen, gevoelloosheid of een branderig gevoel in de benen. In gevorderde gevallen kan claudicatio intermittens leiden tot wonden die niet genezen of zelfs tot gangreen, wat kan leiden tot amputatie van het getroffen ledemaat.
 
Claudicatio intermittens kan worden behandeld met verschillende methoden, waaronder veranderingen in levensstijl, medicatie en fysiotherapie. Oefentherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling omdat het de bloedtoevoer naar de benen kan verbeteren. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de bloedtoevoer te herstellen.
 
Als je denkt dat je last hebt van claudicatio klachten, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Een arts kan de diagnose stellen en een passende behandeling voorstellen om de symptomen te verlichten en verdere complicaties te voorkomen.
 

Maak een afspraak met een specialist op dit gebied

Chantal Bloem
Algemeen fysiotherapeute
Chronisch zorgnet, Hart/longen
Claudicatio, Dry Needling
 Afspraak via e-mail

 

Reviews